Ev Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Kişilerin en büyük hayali kendi evine sahip olarak rahatça yaşayabilmektir. Bu amaca ulaşan ve bir ev satın alan kişilerin ileride bir sorun meydana gelmemesi ve yaşamaması için dikkat etmesi gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Bu bağlamda kişilerin ev satın alma sürecinde aceleci ve dikkatsiz olmaması oldukça önemlidir. Ev satın aldıktan sonra yapılması gerekenler özellikle şöyledir;
- Öncelikle ev satın alma işlemleri için kişilerin yapmaları gereken ilk şey, evlerinin tapu harcını yatırmaktır. Kişilerin satın aldıkları konutun bağlı olduğu Tapu Müdürlüğü’ne gidilerek evin satış bedelini belirtmek ve ardından bu bedele karşılık ödenmesi gereken tapu harcı yatırmak gerekmektedir.
- Kişilerin ev satın aldıktan sonra yapması gereken bir diğer önemli konu, evin tapusu ile bağlı bulunan Belediyeye başvurarak Emlak Vergisi Beyanname bildiriminde bulunulmasıdır.
- Ev satın alındıktan sonra kişilerin yeni evlerine taşınması durumunda İkametgâhlarını Nüfus Müdürlüğü’nden güncellemeleri gerekmektedir.
- Evlerin herhangi bir doğal afet veya olumsuz durum için DASK Sigortası yaptırılması gerekmektedir.
- Özellikle satın alınan evin tüm aboneliklerinin satın alan kişi tarafından üzerine alınması gerekmektedir. Su, elektrik, internet, doğalgaz gibi tüm aboneliklerin kendi üzerine olması önem arz etmektedir.
- Kişiler, evlerini satın alırken hizmet aldığı gayrimenkul danışmanına bir Gayrimenkul Danışman Ücreti ödemesi ve bu ödemeyi hem alıcı hem ev sahibi yapması gerekmektedir.
Ev Aldıktan Sonra Beyanname Verme Süresi
Ev satın alma sürecinde kişilerin yerine getirmesi gereken bazı gereklilikler bulunmaktadır. Bu gerekliliklerin evin yeni sahibinin resmiyete geçmesi için oldukça önemlidir ve dikkat edilmediği takdirde kişilere cezai işlemler uygulanmaktadır. Bu gerekliliklerden biri ise beyanname verilmesidir. Ev aldıktan sonra beyanname verme süreci de bu bağlamda ev satın alan kişilerin merak ettiği konulardan biridir.
Yeni bir konut, arazi veya arsa satın alan kişiler, satın aldıkları günden itibaren 3 aylık bir zaman dilimi içerisinde bu beyannameyi yapmak zorundadır. Bu süre zarfında beyannamede bulunmayan kişilere ise para cezası verilmektedir.
Tapu Alındıktan Sonra Belediyeye Bildirim
Yeni bir ev satın alan ve evin tapusuna sahip olan kişilerin, bu tapu ile birlikte Belediyeye ev satın alımı için bildirimde bulunması ve resmiyete dökmesi gerekmektedir. Kişilerden alınacak olan Emlak Vergisi için gerekli olan bu işlem, satın alınan evin bağlı bulunduğu Belediye aracılığıyla yapılmaktadır.
Tapu alındıktan sonra Belediyeye bildirim sürecinde, Belediyeye başvuruda bulunan kişiler Emlak Vergisi bildiriminde bulunabilmektedirler. Bu süreçte kişilerin mülk tapusunu yanlarında bulundurması, bildirim için gerekli olan tapu bilgileri için gereklidir.
Ev Satın Aldıktan Sonra Kiracı Tahliyesi
Kişilerin satın aldıkları evlerin içerisinde hali hazırda bir kiracı bulunduğunda, bu kiracıların evden ayrılması ve tahliye edilmesi için yasal bir süreç bulunmakta ve hem ev sahiplerinin hem de kiracıların bu sürece uyum sağlaması gerekmektedir. Ev satın aldıktan sonra kiracı tahliyesi yapmak isteyen ev sahipleri, konut satışı gerçekleştirildikten itibaren 1 ay içerisinde kiracılara bir tahliye bildirisi yapması gerekmekte ve bunu yazılı olarak yapmalıdır.
Hali hazırda devam eden bir kira sözleşmesi içerisinde kiracıların tahliye edilebilmesi için ise en az 6 aylık bir süre geçmesi gerekmekte ve kiracılara bu konuda dava açılabilmektedir. Kira sözleşmesi bitmeyen ve davası sonuçlanmayan kiracılar, uzlaşma sağlanmadığı sürece evden tahliye edilememektedir. Bu nedenle ev sahiplerinin kiracıları zor duruma düşürmemesi adına yasal sürece uyarak hareket etmesi ve arından haklarına başvurması gerekmektedir.
Ev satışı gerçekleştikten 1 ay içerisinde yazılı bir tahliye bildirisi yapılmaması durumunda kiracıların mevcut sözleşmesi beklenmelidir.