Kiracısı Var Olan Evde Satın Alma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kiracısı var olan evde satın alma işlemi nasıl gerçekleştirilir? Sorusu, oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kişilerin satın aldıkları evde kiracı bulunabilmektedir. Bu süreçte ev satın alımı, boş evlere göre bir nebze farklı işlemekte ve bu sürecin hem ev sahibi hem de kiracının mağdur olmayacağı bir şekilde prosedürlere uygun olarak ilerletilmesi gerekmektedir. Öncelikle bu durumu yaşayan yeni ev sahibi, istediği takdirde kiracıları sözleşmeleri boyunca devam ettirebilmekle birlikte, kiracılara 1 ay içerisinde ihtarname çekerek 6 ay içerisinde evi tahliye etmelerini talep edebilmektedir.
Özellikle eve kısa bir süre içerisinde yerleşmek isteyen ev sahibi ve evden çıkmak istemeyen bir kiracı durumu oldukça sıkıntılı olabilmektedir. Bu süreçte hukuki olarak hem ev sahibinin hem de kiracıların korunması adına belirli uygulamalar bulunmaktadır. Kanunlar çerçevesinde, içerisinde kiracı varken satılan evin yeni sahibi, eğer kiracıları evden çıkarmak istiyorsa satın aldığı süreden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bir şekilde ihtarname göndererek tahliyelerini istemelidir. Bu ihtarname geldiğinde kiracıların en geç 6 ay içerisinde evi boşaltması gerekmektedir. Ancak ev sahibi, kiracıları tutmak istediği takdirde kiracılar aynı sözleşme ile devam edebilmektedir.
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi
Bir ev satın alan ve satın aldığı evde kiracı bulunan kişilerin, bu kiracıları evden tahliye edebilmesi için gerekli prosedürlere uyması ve bu sürecin doğru işlemesi gerekmektedir. Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi için öncelikle satın alımdan sonraki 1 aylık süreç içerisinde evde bulunan kiracıya ihtarname göndermesi şarttır. Bu ihtarname gönderildikten sonra kiracının yapabileceği hiçbir şey yoktur. Özellikle ev sahiplerini zorlayan ve evden çıkmayan kiracılar için hukuki süreç tanınan sürenin ardından hemen başlatılabilmektedir.
Bu ihtarname ile birlikte, kiracıların evi tahliye edebilmesi için 6 ayı mevcuttur ve bu süre içerisinde evi boşaltmaları gerekmektedir. Kira sözleşmesi 6 aydan uzun olan kiracılar için bu süreç 6 ayken, kira sözleşmesinin 6 aydan kısa olması durumunda sözleşmenin bitişine kadar kiracıların evi tahliye etmesi şarttır.
Eğer yeni ev sahibi, satın alım işleminin ardından 1 aylık süreçte evde bulunan kiracılara ihtar göndermezse, bu sürenin geçmesinin ardından ev sahibi kiracıların kira sözleşmelerini kabul etmiş sayılır ve bu nedenle sözleşmeleri bitmeden kiracıların evden çıkarılması mümkün değildir. Yani ev sahibi kişi, ilk 1 ay içerisinde bu yazılı belgeyi kiracıya göndermezse, kiracılar sözleşmeleri bitene kadar bu evde kalmaya devam edebilmektedir. Tabi ki kiracılar, bu süreçte kiralarını yeni ev sahibine vermekte ve eğer kiracılar, ev sahibinin kiracılarını evden çıkartma hakkına sahip olabileceği şeyler yaparsa, evden tahliye edilebilmektedir.
Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Çıkartabilir Mi?
Yeni ev sahibi kiracıyı çıkartabilir mi? Sorusu, akıllara takılan önemli meselelerden biridir. Özellikle yeni bir ev satın alan kişilerin evlerinde hali hazırda kiracı bulunabilmekte ve bu sürecin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Öncelikle yeni ev sahibinin kiracıyı çıkartabilmesi mümkündür ancak bunu zorlama bir şekilde yapamaz. Ev sahibi, satın aldığı evde bulunan kiracılardan evin tahliye edilmesini isteyebilir ancak bunun için kiracıya yazılı bir şekilde ihtar çekmesi gerekmektedir.
Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreç içerisinde ise kiracıların evi tahliye etmesi için 6 aylık bir süresi bulunmaktadır. Bu ihtarnamenin ardından kiracıların kira sözleşmesi dikkate alınmaksızın 6 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekmekte ve bu süreçte ev sahipleri 6 aylık süreç dolmadan kiracılara müdahale kesinlikle edememektedir. Bu ihtar ile 6 aylık süreci ev sahibi tanısa da bazı durumlarda kiracı ve ev sahipleri uzlaşma yoluna giderek çeşitli şekillerde de bu durumu çözebilmektedir.